perjantai 16. huhtikuuta 2010

Tampere: Pispalan valtatie 52 vallattu

Lue myös: Onko Tampereen kaupunki vastuussa osoitteessa Pispalan valtatie 52 sijaitsevan puutalon tuhoamisyrityksestä?

Perjantaina 16.4. Pyynikintorilta lähtenyt mielenosoitus päätyi talonvaltaukseen Pispalassa. Osoitteessa Pispalan valtatie 52 sijaitseva vallattu kiinteistö on Tampereen kaupungin omistuksessa. Kaupunki on hakenut kyseiselle talolle purkulupaa, mutta Pispalan asukasyhdistys ennätti tehdä valituksen näiden purkusuunnitelmien hautaamiseksi. Useat paikalliset tahot ovat kyselleet tilaa käyttöönsä, mutta taloa hallinoiva kiinteistötoimi on ilmaissut haluttomuutensa vuokrata sitä eteenpäin.

Talo on vallattu yhteiseksi toimintatilaksi ja epäkaupalliseksi kohtaamispaikaksi. Taloon tulee tietokone- ja kokoustilat kaupunkilaisten ja järjestöjen käyttöön. Tiloihin on myös kaavailtu, taiteilijaresidenssiä, kahvilatoimintaa sekä ilmaisia, viikoittaisia ruoanjakotilaisuuksia. Lisäksi talon alakerrassa sijaitsevat suihku- ja saunatilat otetaan käyttöön. Tarkoitus on kuitenkin, että tilan toiminta lähtee sen käyttäjistä, ja kaikki ovat tervetulleita toimimaan ja viettämään arkea talolle ikään ja varakkuuteen katsomatta.

Valtauksella nostetaan myös esille Pispalan läpimätä tilapolitiikka. Alueen uudisraivaus on huolestuttavaa. Yhteiset paikkamme ovat uhattuna, eikä tilaa löydy enää niille, joilla ei ole varaa siitä maksaa. Tampereen kaupunki on antanut juuri kielteisen päätöksen tukea Pispalan kumppanuusverkostoa, joka toimii monien paikallisten yhteistilojen kuten Hirvitalon, Rajaportin saunan, Kurpitsatalon ja Pispalan kirjaston parissa. Samaan aikaan kaupunki pyrkii yksityistämään alueella omistamansa kiinteistöt ja tontit. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että jokainen tällä hetkellä toiminnassa oleva yhteistila voi kohdata loppunsa lähitulevaisuudessa.

Pispalan yhteistiloja ei pelasteta raahautumalla vaaliuurnille - nyt tarvitaan keskinäistä luottamusta ja luovaa toimintaa! Kaupungin väsähtäneet byrokraatit voivat puhua kylätaloprojekteista isoine budjetteineen. Nämä puheet ovat kuitenkin syntyneet kliinisten kokouspöytien ympärillä, kaukana ihmisistä. Pispalassa nähdään taas talonvaltaus, koska se on syntynyt aidosta, elämänmakuisesta tarpeesta.

Valtaus on osa maanlaajuista valtaustoimintapäivää, jolla luodaan vallatonta kulttuuria ja yhteisiä epäkaupallisia tiloja ympäri maan. Valtauksella osoitetaan myös solidaarisuutta Squat Hyhkyn väelle, jotka ovat toimineet talossa kaupungin asettamasta häätöuhasta huolimatta jo kuukausia.

Suoraa toimintaa vapaiden tilojen puolesta!

4 kommenttia:

  1. Bileet tänään uudella squatilla - tule paikalle! Soittamassa ainakin Gök, Stak Etop ja Zutsuu. Huomenna talokokousta ja piha- ja korjaustalkoot.

    VastaaPoista
  2. Ootte ihan pellejä!

    VastaaPoista
  3. Kyseessä on laitonta toimintaa ja heikentää ympärillä olevien kiinteistöjen arvoa. Kyse on että tosipaljon aikaa, vaivaa ja omaa rahaa on laitettu omien omistus asuntojen kuntoon ja arvoon. Sitten valtaajat asettuvat naapurustoon ja toimivat hämäräperäisesti naamat peitettynä. Asuntomyyjiltä tehdyn kyselyn mukaan, jos naapurustoon on asettunu valtaajia, lähellä oplevien kiinteistöjen arvo tippuu neljänneksen jos ei enemmän. Erään talon kohdalla kyseessä on yli 100 000€ arvon menetys. Pikaisesti laskettuna se on yli 10 vuoden säästöt jos ie enemmän. Onko tämä reilua peliä, minusta kuullostaa ryöstöltä.

    VastaaPoista
  4. Maanomistajat ja poliitikot ovat jo kauan aikaa sitten ryöstäneet maan meidän kaikkien muiden alta. Onko tämä reilua peliä...? Niin kauan kuin näiden ryöstösaaliiden omistusta ei luovuteta ei niiden takaisinvaltaaminen myöskään lopu.

    VastaaPoista