lauantai 6. maaliskuuta 2010

Kaupunkisudenpennun käsikirja

Lakituki-infoa talonvaltausta suunnitteleville

Allaoleva teksti ei ole alan ammattilaisen kirjoittamaa, vaan perustuu pitkälti mm. squattaus- ja demokokemuksiin ja http://www.finlex.fi -sivustoon.

Tarkoituksena on antaa perustietoa tilanteista, joihin talonvaltauksissa, mielenosoituksissa tms voi törmätä halutessaan tai tahtomattaan. Tietoja tullaan täydentämään jatkuvasti, ja jos toivot lisätietoa tietystä aiheesta ota yhteyttä osoitteeseen solidaarisuusryhma@q-olio.net.

Tässä siis perustietoa talonvaltauksesta rikoksena, kiinniotosta, kuulusteluista ja pidätyksistä. Jatkoa tulossa ainakin siviilipoliiseista, ilmaisesta oikeusavusta jne.

Valtaus

Talonvaltaus ja rikoslaki

Talonvaltausta käsitellään Suomen rikoslaissa hallinnan loukkauksena. Hallinnan loukkaus on asianomistajarikos, eli kiinteistön omistaja tai hänen edustajansa voi päättää, haluaako poliisin häätävän valtaajat tai että haluaako omistaja valtaajille rangaistusta, kuten sakkoja. Poliisi voi vain erittäin harvoissa tapauksissa häätää valtaajia ilman omistajan erityistä pyyntöä.

Hallinnan loukkauksesta tulleet vähäiset tuomiot (muutamia sakkoja) saattavat osittain johtua siitä, että aiheutettu on haitta on muissa tapauksissa katsottu kohtuudeltaan vähäiseksi tai vähäarvoiseksi, jolloin rikostutkinta päättyy alkutekijöihinsä. Näin yleensä on, ellei vallatulle tilalle ole aiheutettu taloudellisesti merkittäviä vahinkoja.

Hallinnan loukkaus

Joka luvattomasti 1) ottaa haltuunsa, siirtää tai piilottaa toisen hallinnassa olevaa irtainta omaisuutta, 2) käyttää toisen pihamaata kulkutienään taikka toisen hallinnassa olevaa maata rakentamalla, kaivamalla tai muulla sen kaltaisella tavalla tai 3) ottaa haltuunsa toisen hallinnassa olevaa maata taikka rakennuksen tai sen osan,

on tuomittava, jollei teosta ole muualla laissa säädetty ankarampaa rangaistusta, hallinnan loukkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi. Hallinnan loukkauksena ei kuitenkaan pidetä tekoa, josta on aiheutunut ainoastaan vähäinen haitta. [RL 14:11]

Talonvaltausten yhteydessä tulee usein vastaan myös rikoslaissa mainittu vahingonteko. Jos tilassa on aiheutettu vahinkoa (esim. rikottu ikkunoita, maalattu seiniä), voidaan tilasta tavattuja valtaajia epäillä vahingonteosta. Koska vahingonteosta on rikoslaissa säädetty vähintään vuoden maksimirangaistus, se tarkoittaa sitä että poliisilla on oikeus pitää kiinniottamiaan valtaajia kiinni jonkin verran pidempään. Kiinniotosta ja pidätyksestä jäljempänä.

Vahingonteko

Joka oikeudettomasti hävittää tai vahingoittaa toisen omaisuutta, on tuomittava vahingonteosta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi. Vahingonteosta tuomitaan myös se, joka toista vahingoittaakseen oikeudettomasti hävittää, turmelee, kätkee tai salaa tietovälineelle tallennetun tiedon tai muun tallennuksen.

Edellä 2 momentissa tarkoitetun vahingonteon yritys on rangaistava. (11.5.2007/540)

Törkeä vahingonteko

Jos 1) vahingonteolla aiheutetaan a) erittäin suurta taloudellista vahinkoa, b) rikoksen uhrille tämän olot huomioon ottaen erityisen tuntuvaa vahinkoa, c) historiallisesti tai sivistyksellisesti erityisen arvokkaalle omaisuudelle huomattavaa vahinkoa taikka

2) edellä 1 §:n 2 momentissa tarkoitettu vahingonteko tehdään osana 17 luvun 1 a §:n 4 momentissa tarkoitetun järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa ja vahingonteko on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä vahingonteosta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

[RL 35 luku, § 1-2]

Häätö

Kun häätö tulee

Kun poliisi on saanut vallatun tilan omistajalta pyynnön tilan tyhjentämiseen, se voi itse päättää, milloin ja miten toimenpiteen suorittaa.

Häätö voi tulla hyvinkin yllättäen, joten siihen kannattaa mielessään varautua. Kun häätö tulee, pysy rauhallisena, älä provosoi äläkä itse provosoidu. Menettelyistä häädön tapahtuessa on aina hyvä puhua muiden valtaajien kanssa hyvissä ajoin, jotta voidaan sopia toimintatavoista eikä kenenkään tarvitse tehdä mitään mitä ei halua.

Katso ympärillesi, mitä muille tapahtuu, jotta voit tarvittaessa esimerkiksi todistaa, jos poliisi on käyttäytynyt epäasiallisesti tai vaikkapa, ettei toinen valtaaja tehnyt jotain mitä hänen ehkä jälkikäteen syytetään silloin tehneen.

Läheskään aina valtaajia ei viedä putkaan asti, vaan otetaan ainoastaan henkilötiedot ylös häädön yhteydessä, mutta myös lyhyehköön putkareissuun kannattaa kaiken varalta varautua.

Pidä valtauksella mukanasi hammasharjasi, henkkarit ja mahdollisesti jotain lukemista, jotka voit saada tarvittaessa mukaasi putkaan. Kysy myös luotettavan asianajajan puhelinnumero etukäteen, koska voit valita maksutta haluamasi lakimiehen avustamaan sinua kuulustelussa. Koska valtaukselle häädön yhteydessä jääneitä tavaroita voi olla vaikea saada takaisin, pidä kengät, lompakko ym. käden ulottuvilla häätöuhan alla.

Valtaajia on epäilty tai joskus sakotettukin niskoittelusta sillä perusteella, etteivät he olisi totelleet poliisin ennen sisäänrynnäköintiä antamaa poistumiskäskyä. Käytännössä tällaista käskyä harvoin on annettu, tai ainakaan siten että sisällä olijoiden olisi mitään mahdollisuutta kuulla sitä.

Niskoitteluksi voidaan tulkita myös esimerkiksi kahliutuminen pattereihin, rimpuilu uloskannettaessa tai muu poliisin toiminnan aktiivinen vaikeuttaminen. Niskoittelusta saa yleensä 10-20 päiväsakkoa, mikä pienituloiselle tarkoittaa 60-120 euroa.

Kiinniotto

Kiinniotto

Kiinniotolla tarkoitetaan sitä, että poliisi voi ottaa henkilön talteen rajalliseksi ajaksi rikoksen selvittämistä tai ehkäisemistä varten. Kiinniotto voi tarkoittaa leppoista puolta tuntia poliisiaseman odotushuoneessa tai 24 tuntia ilman ruokaa kusisella muovipatjalla.

Jos sinua epäillään esimerkiksi niskoittelusta tai pelkästään hallinnan loukkauksesta, sinua ei saa pitää kiinniotettuna yli 12 tuntia. Oikeutta puhelinsoittoon ei ole, lakimiestä lukuunottamatta.

Jos sinut viedään poliisiasemalle, sinulle tehdään sisäänpanotarkastus. Tavarasi tarkistetaan ja sinulta kysytään terveydentilastasi ja lääkityksestäsi. Jos sinulla on vakituinen lääkitys, ilmoita siitä heti, samoin mahdollisesta erityisruokavaliostasi, vaikkei sitä erikseen kysytäkään, tai jos haluat jotain mukanasi olevaa mukaasi selliin.

Kiinniotto alkaa siitä hetkestä, kun poliisi rajoittaa liikkumistasi. Siitä hetkestä alkaen sinulla on oikeus akuuttiin terveydenhuoltoon, uskonnollisiin tai eettisiin syihin perustuvaan ruokaan (tosin vasta viimeistään 12 tunnin jälkeen) ja sellaisten esineiden hallussapitoon, joilla et voi aiheuttaa vahinkoa itsellesi tai muille tai jotka eivät uhkaa säilytystilasi siisteyttä (kirjat, kynä, paperia jne). Poliisilla/vartijalla on velvollisuus tuoda sinulle kynä ja paperia niitä pyytäessäsi, samoin ohjata wc:hen.

Pidätys

Jos taas olet epäiltynä esim. vahingonteosta, niin sinut on teoriassa oikeus pidättää. Se tarkoittaa sitä, että sinut voidaan pitää kiinniotettuna 24 tuntia. Vuorokauden jälkeen sinut on joko vapautettava tai ilmoitettava, että olet pidätetty ja että sinut voidaan pitää pidätettynä vielä noin kolme vuorokautta. Kolmen vuorokauden jälkeen poliisin on joko haettava tuomioistuimelta vangitsemispäätöstä tai vapautettava sinut.

Jokaisessa poliisin säilytystilassa on oltava kirjallisesti saatavilla pidätetyn oikeudet, joten pyydä saada ne nähtäväksesi heti, jos sinulle ilmoitetaan pidätyksestä.

Pidätetyllä on ainakin teoriassa oikeus ottaa ulkopuolelta vastaan luettavaa, vaatteita, kirjeitä, elintarvikkeita, tupakkaa yms. Poliisi tutkii kuitenkin kaiken, ja kaikkien elintarvike- ja savukepakkausten on oltava alkuperäisissä muovikääreissä ja avaamattomia.

Kuulustelu

Kuulustelu

Jos sinut kutsutaan kuulusteluun, sinulle on ennen kuulustelun alkua ilmoitettava, kuulustellaanko sinua epäiltynä, asianomistajana vai todistajana. Kuulustelustatuksellasi on merkitystä siihen, millaiset oikeudet sinulla on kuulustelussa. Pyydä mahdollisuuksien mukaan lakimies mukaan kuulusteluun - siihen sinulla on maksuton oikeus, jota poliisi ei voi evätä.

Epäillyllä EI OLE totuudessapysymisvelvollisuutta. Jos sinut on otettu kiinni tilanteessa, johon liittyy muita ihmisiä, kuten talonvaltauksen häädössä, niin vältät kaikkein varmimmin aiheuttamasta ongelmia niin itsellesi kuin muille vastaamalla jokaiseen kysymykseen ”en kommentoi”.

Jos esimerkiksi myönnät kuulustelussa pelkästään olleesi paikalla jossain tietyssä tilanteessa, kuten valtauksella tai luvattomassa mielenosoituksessa, saatat saada siitä hyvästä syytteen.

ÄLÄ IKINÄ sano poliisille kenenkään nimiä. Jos sinua syytetään jostain vakavasta, kuten esimerkiksi virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, pahasta vahingonteosta tms, voit myös hyvin vastata kyseiseen kohtaan ”kiistän”. Älä kuitenkaan selittele enempää, pysy lyhytsanaisena.

”En kommentoi”, ”En tiedä”, ”En muista olleeni paikalla”, ”Kiistän”, ja vielä kerran ”En kommentoi”.

Pysy kuitenkin kuulustelussa asiallisena ja rauhallisena. Joskus kuulusteluissa tarjotaan kahvia ja ehdotetaan mukavaa keskustelua ”näin meidän kesken vain” - joskus karjutaan naama punaisena, huoritellaan ja uhkaillaan laittamisella samaan selliin raiskaajien ja murhaajien kanssa. Älä välitä, pysy vain itse rauhallisena ja hymyile kuulustelijallesi.

Todistajalla taas on velvollisuus puhua totta kuulustelussa. Jos siis haluat suojella jotakuta, voit yrittää välttää kysymyksiä vastaamalla esimerkiksi ”En ole nähnyt tuollaista tapahtuvan”, ”en nähnyt kuka sen teki” tai ”en ollut silloin paikalla”.

Toinen, mutta hankalampi vaikkakin laillinen tapa välttää vastaamasta, on vastata kysymyksiin, että ”en voi vastata, koska siitä voi aiheutua rikosoikeudellisia seurauksia minulle tai läheiselleni”.

Joskus kysymys voi olla myös täysin asiaankuulumaton. Jos sinua kuulustellaan pelkästä hallinnan loukkauksesta, sinulta ei voi kysellä samalla jostain muualta löytyneestä tägistä, vaikka vallatusta tilasta olisikin löytynyt samanlainen. Tällöin sinua kuulusteltaisiin vahingonteosta, ei hallinnan loukkauksesta, joten voit todeta, että kysymys ei kuulu aiheeseen, joten et vastaa siihen.

Sakot, oikeudenkäynti ja muuntorangaistus

Sakot, oikeudenkäynti ja muuntorangaistus

Sakot voi saada ns. pikasakkoina heti paikan päällä, tai voit saada kuukausia myöhemmin pyynnön noutaa sakkosi poliisilaitokselta tai mukavimmassa tapauksessa ne tuodaan aamukahdeksalta lauantaina kotiovellesi. Jos olet sitä mieltä, että sakko on perusteeton etkä ole tehnyt sitä mistä sinua syytetään - tai ainakaan siitä ei voi olla mitään näyttöä - niin sakkolapun kääntöpuolella on valitusohjeet. Sinulla on viikko aikaa käydä valittamassa sakoista, jolloin lappunen menee syyttäjän uusintakäsittelyyn.

Jos et päätä valittaa sakoista tai ne vahvistetaan mutta et kuitenkaan maksa niitä, sakot menevät ulosottoon, mikä voi johtaa luottotietojen menettämiseen. Lopulta sakot voidaan muuntaa tuomioistuinkäsittelyssä vankeusrangaistukseksi. Toistaiseksi kaksi päiväsakkoa vastaa yhtä vankeuspäivää, mutta suhde on muuttumassa yhden suhteeksi kolmeen. Sakkojen muuntaminen vankeudeksi kestää kuitenkin vuoden, pari, ja sakot voi maksaa vaikka muunto-oikeudenkäynnissä jos haluat välttää sakkovankeuden Konnulla.

Jos sinua epäillään rikoksesta, mutta et saa pikasakkoja vaan asiasi etenee syyttäjän tutkintaan, voi olla että sinut haastetaan oikeuteen. Yleensä samasta tilanteesta epäillyt kutsutaan samaan oikeudenkäyntiin. Silloin kannattaa hankkia lakimies ja jos olet vähävarainen tai matalapalkkainen, kannattaa myös hakea lakimiehen kautta julkista oikeusapua oikeusaputoimistosta oikeudenkäyntikulujen kattamiseksi. Lakimies neuvoo kyllä oikeusavun hakemisessa.

Henkilötietojen rekisteröiminen

Henkilötietojen rekisteröiminen

Poliisilla on oikeus ottaa rikoksesta epäillyiltä henkilötiedot, myös ääninäytteet, sormenjäljet ja valokuvat. Jos henkilöä ei syytetä mistään (syyteoikeuden vanhenemisajat vaihtelevat aina rikoksen mukaan, vahingonteko vanhenee kahdessa vuodessa), tiedot pitää - tai pitäisi - poistaa XXX ajan kuluessa syytteen vanhenemisesta tai edellisestä merkinnästä.

Jos et anna poliisille henkilötietojasi, sinua voidaan pitää pelkästään sen perusteella kiinniotettuna jopa 24 tuntia.

Jos haluat tietää, mitä tietoja poliisi sinusta rekistereissään säilyttää, voit selvittää sitä kotikuntasi poliisiasemalta. Jos epäilet, että rekisteritiedot eivät ole laillisia, ota yhteyttä tietosuojavaltuutettuun. Aiheesta tulossa lisää tietoa.

Epäselvissä tapauksissa tai jos tarvitset luotettavaa lakimiestä, voit olla luottamuksellisesti ja halutessasi anonyymina yhteydessä osoitteeseen: squatfinland@riseup.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti